Innhold

Kanskje blir en hurdøling å se i engelsk toppfotball en dag? Helt utenkelig er det ikke.

 

En driftig bergenser har nemlig gått i bresjen for å gjøre Hurdal til ei skikkelig fotballbygd.

I høstferien arrangerte fotballgruppa i Hurdal IL for andre gang fotballskole i samarbeid med den engelske Championship-klubben Stoke City Football Club da drøyt femti ivrige, unge spillere i alderen ni til femten år samlet seg på Hurdal Stadion.

– Det begynte vel egentlig med at tidligere ordfører Runar Bålsrud, som er Stoke-supporter på sin hals, satte oss i kontakt med supporteralliansen, som da kom på besøk og fortalte om konseptet, forteller Christer Kjelsberg Hodneland. Han er leder for fotballgruppa i Hurdal IL og får god støtte i arbeidet med å avvikle fotballskolen av trenerkoordinator Ove Bjørklund.

Dette endte altså med at den engelske fotballklubben kom til bygda for å holde fotballskole for første gang høsten 2019.

 

Kommer utenbygdsfra

– Stoke har gjennom sitt fotballakademi hatt flere samarbeid rundt om i Norge og verden for øvrig, men det er første gang her i området. Vi merket nå særlig under fotballskolen i høst at dette var noe som trakk deltakere utenbygdsfra. Andre igjen som fikk det med seg litt sent, har bedt oss gi beskjed neste gang det skal være fotballskole, slik at de kan sende hele laget, forteller Kjelsberg Hodneland.

– Engelske fotballklubber har en helt annen filosofi og fremtoning overfor barn enn det vi er vant med og klarer å levere. Det at Stoke-trenere kommer til oss og kurser både spillere og trenere lokalt gir gevinst for flere, som vi kan ta med oss videre inn i treningshverdagen. Vi har forsøkt å legge oss på et forholdsvis rimelig prisnivå, slik at flest mulig skal ha anledning til å være med.

 

På utkikk etter talent

Under selve treningen, deles de unge spillerne – både gutter og jenter – inn etter alder, nivå og egenskaper.

– På denne måten får man frem det beste i hver enkelt. Et trent øye ser da også raskt hvor utviklingspotensialet ligger.

Talent er noe de utsendte fra Stokes fotballakademi til enhver tid er på utkikk etter. Er spilleren moden for det og motivert nok, kan mulighetene ligge til rette for å få hospitere hos Stoke, og på den måten få en fot innenfor i den engelske fotballen.

 

Bygger opp fra bunnen

– Kommer vi til å se en hurdøling i engelsk toppfotball snart, tror du?

Kjelsberg Hodneland ler godt når han får spørsmålet og benekter ikke at det hadde vært moro å se en hurdøling i aksjon i England, men understreker at det ikke er hovedmålet i seg selv.

– Først og fremst ønsker vi å bygge opp fra bunnen av med mixedlag for de yngste og separate gutte- og jentelag for de litt eldre. Denne sesongen fikk vi endelig tilbake vårt A-lag for dem som er 16 år og oppover. Der er det foreløpig bare herrer med, men det er ikke slik at vi ekskluderer damene, om det skulle komme noen aktuelle kandidater på banen, så skal vi finne en løsning på det.

 

Fulgte kjærligheten

I tillegg til å være leder for fotballgruppa, er Kjelsberg Hodneland selv trener for Hurdal IL J11. Den eldste datteren hans er med på laget. Alle de tre ungene er aktive fotballspillere.

– Heldigvis, humrer bergenseren.

– Jeg hadde en veldig fin oppvekst med fotball selv og vil bringe den fotballgleden videre til både mine egne og andre unger, sier Kjelsberg Hodneland. Det var kjærligheten som trakk ham til hurdalstraktene. Brann-supporter er han fortsatt, men i løpet av de siste årene har også Hurdal IL fått en stor plass i hjertet.

– Hurdal IL ble stiftet i 1896. Ved Hurdal Verk folkehøgskole ligger det som må være av de eldste fotballbanene her til lands. Fotballen har vært en del av bygda hele veien. Vi er likevel først og fremst å regne som ei skibygd, som for øvrig er stolt arrangør av VM Spark Utfor. Jeg synes det er på tide at fotballen får et skikkelig løft, slik at vi for alvor blir ei fotballbygd også. Det føler jeg at vi er i ferd med å bli, avslutter Kjelsberg Hodneland.

 


Publisert: 25.03.2022 08:41:22
Sist endret: 25.03.2022 08:45