Innhold

Noen har «kvesset» meiene og ligger i hardtrening allerede. Andre har satt opp sperrebånd for å sikre seg krem­p­lassen. I idrettslaget er den harde kjerne i full gang med forberedelsene til VM Spark Utfor Hurdal den 12. mars.
Mange har mye å ta igjen når det endelig er duket for folkefest for tiende gang. Hele tre år vil da være gått siden sist tusenvis samlet seg i barnlig glede og felles entusiasme for å ta seg fort fram på spark i utforbakke, gjerne på kreativt vis. Da skal det verken være mangel på snø eller folk i og omkring den i underkant av en halv mil lange løypetraseen fra Hermods plass på Minneåsen til torget i Hurdal sentrum.
Mens det i 2021 var koronapandemien som satte en stopper for VM Spark Utfor Hurdal, var det året før snømangel som gjorde at det ikke lot seg gjennomføre.
– Etter at vi avlyste i 2020, var det faktisk en lokal maskinentreprenør som tilbød seg å stille med lastebiler som kunne transportere snø, så nå vet vi at vi har løsninger vi kan ty til om det skulle knipe, sier daglig leder Marianne Strand i Hurdal IL, som er arrangør.
Kommer utenlandsfra
– Jeg husker veldig godt da jeg selv var med som tilskuer den aller første gangen. Du tror ikke du er i Hurdal – det er litt uvirkelig at det er en slik gedigen folkefest her, forteller Strand.
På det meste har arrangementet trukket totalt 3000-4000 folk. I kommunen bor det i underkant av 3000, så dette er helt klart noe som vekker interesse andre steder.
– Folk har kommet hit fra både Tyskland og USA. I herreklassen er det en finsk «proffsparker» som har pleid å legge beslag på førsteplassen. Han ble slått på glatt føre av en hurdøling forrige gang, så jeg regner med at han er revansjelysten.
Strør halve fortauet
Bred klasseinndeling gir rom for både «seriøse» konkurranseutøvere og de som setter underholdningsverdien høyest.
– Spark med både pedaler og rød røyk har deltatt – i «modifisert»-klassen er alt lov så lenge ikke sparken har motor. Alle blir heia på uansett. Noen har til og med satt opp sperrebånd i skogen allerede for å sikre seg plass med god utsikt.
Hele kommunen bidrar til folkefesten. Idrettslags­lederen anslår at om lag to hundre stykker er med i prosessen. Hurdal har uten tvil blitt en skikkelig spark­bygd. Om vinteren strøs det bare på halve fortauet i kommunen, og også skolen har anskaffet spark.
– Det er nok en god del flere som eier en spark her enn andre steder. Det er god folkehelse og morsomt å drive med, slår Strand fast og minner om at påmeldingen åpner den 15. desember.
Tekst Ingri Valen Egeland

Publisert: 23.02.2022 15:32:07
Sist endret: 23.02.2022 15:32