Innhold

Lar du være å dra på tur fordi du mangler utstyr? Nå kan du låne tur- og treningsutstyr helt gratis i Hurdal!
I slutten av september åpnet utstyrssentralen BUA i det gamle klubbhuset nede ved idrettsplassen, og dette er et konsept som nesten høres for bra ut til å være sant: For i BUA kan barn, ungdom og voksne – faktisk alle! – låne utstyr helt gratis. 
Lise Lotte Solberg er prosjektleder for Ung og Fri i Hurdal kommune, og dermed også begeistret prosjektleder for BUA.
«Dette er et tilbud til alle innbyggerne i kommunen,» sier hun og begynner å ramse opp forskjellig utstyr de har fått på plass fra starten. «SUP, redningsvest, sykler, fiskeutstyr, telt, sovepose, liggeunderlag og kompass,» starter hun med, før hun går over til vinterens tilbud av langrennsski, alpinski, skøyter, akebrett, pulk, tursekk og bæremeis.

Stort behov

Solberg er opptatt av at det skal være mulig å drive et aktivt friluftsliv uten å måtte investere skjorta av seg.
«For en vanlig familie er det lett at huset blir fullt av ting som er kjekke å ha, men som ikke brukes så ofte. Da er det mye bedre å kunne stikke innom BUA og låne når det trengs,» sier hun.
Det er også et miljøaspekt ved utlånssentralen, siden de som låner ikke selv trenger å kjøpe nytt utstyr hele tiden.
«På den måten sparer man miljøet, man sparer penger og man får bedre plass hjemme, samtidig som det åpner seg en lang rekke fritids- og idrettsmuligheter for alle,» sier hun.

Bibliotekmodellen

Så hvordan fungerer det?
«Omtrent som et bibliotek,» forteller Solberg. «Gå inn på bua.io, finn Hurdal-avdelingen og sjekk listen over alt det tilgjengelige utstyret. Når du har funnet det du trenger, tar du turen innom for å lage en brukerprofil og hente ut utstyret.» Solberg er opptatt av at BUA skal bli verdsatt og godt brukt av mange, og at folk ser nytten av å ikke trenge å ha alt utstyr selv.
I forbindelse med Ung og Fri-prosjektet ønsket kommunen å inkludere flere barn og unge i fritidsaktiviteter i bygda, og valget falt på en utstyrssentral.
«Vi bestemte oss for BUA, inngikk en avtale med den nasjonale ordningen og fikk tilgang til lånesystemer, markedsmateriell, utstyrslister og masse annet gjennom dem,» forklarer Solberg. Den nyåpnede BUA er allerede godt fylt opp, men de er klare til å fylle på med mer utstyr etter hvert som de ser hva som etterspørres.

Samarbeidsprosjekt

Det er kommunen, sammen med Frivillighetssentralen og elever ved Hurdal Verk Folkehøgskole som skal står for driften sammen. Folkehøgskolen har en linje som heter «Make it a better place», og en av valgmulighetene er å drifte utstyrssentralen i Hurdal. Og så er det faktisk helt gratis!
«Vi søkte midler hos Sparebankstiftelsen og fikk 200.000 kroner til å kjøpe inn utstyr. I tillegg har vi fått omdisponert noen midler etter at Bærekraftfestivalen ble lagt ned,» forteller hun. Hurdal har faktisk et kommunestyrevedtak på at man skal satse på barn og unges ferie- og fritidsaktiviteter, og mange tilbud er allerede godt etablert.
«Vi har en god E-sportsgruppe i kommunen, og satser på masse gratisaktiviteter for barn og unge i feriene.» Solberg nevner at Ung og Fri-prosjektet også drar til Tusenfryd, Vitensenteret, escape room-opplevelser, bowling, riding, kodeklubb for kidsa og keramikkurs. Og nå også en gratis utlånssentral.

ÅPNINGSTIDER

Mandag

17:00 - 19:00

Torsdag

17:00 - 19:00
For å kunne kunne låne utstyr må man opprette en brukerprofil, dette kan gjøres her.

KONTAKT

Besøk

Kvennstuvegen 3,
2090 Hurdal

Facebook


Publisert: 07.01.2022 13:22:27
Sist endret: 07.01.2022 14:09