Vannmåleravlesing
For å effektivisere innsamling av vannmåleravlesninger har kommunen tatt i bruk SMS-varsling. Det er derfor viktig at du sjekker om vi har riktig telefonnummer registrert på deg.
Varsel vil bli sendt på SMS til din mobiltelefon i de tilfeller der hvor vi har registrert ditt nummer eller ved at du har registrert deg i offentlige registre.
Det er ikke behov for smarttelefon. Varsel og svar foregår via SMS!
Varslingssystemet er integrert i vår fagsystem for kommunale eiendomsgebyr som gjør at kommunen raskt kan varsle rett person i forhold knyttet til eiendommer i kommunen. Vi varsler Eierrepresentant og eller regningsmottaker eller kontaktperson med knytning til eiendommen.
Det vil bli sendt ut avlesningskort i de tilfeller der vi ikke finner mobilnummer.
Ved feil
Hvis du mottar en sms som du mener ser sendt til feil nummer, ber vi deg om ikke å svare på denne. I tillegg må den som mottar en feilsendt sms sjekke sine opplysninger i de offentlige register og 1881.
Løsningen fungerer ikke som en innbyggerdialog. Det er ingen manuell oppfølging
Kan vi nå deg?
Det finnes 2 ulike registre man kan velge å registrere seg i for at vi skal nå deg (Her kan du også kontrollere om du allerede er registrert). I tillegg gjør vi et siste forsøk ved å gjøre oppslag på 1881.no
I dette felles nasjonale kontaktregisteret anbefaler vi å legge inn både mobiltelefon og e-postadresse da mange henvendelser fra det offentlige vil foregå her i fremtiden. Dette på lik linje med selvangivelsen som dere kanskje er kjent med fra tidligere.
Er et tilleggsregister kun koblet opp mot Varsling24 og kommunens varslingssystem
Bedrifter
Bedrifter må registrere nøkkelpersoner ved å gå inn på linken https://varslemeg.no
da telefonnummer til bedrifter ikke kan hentes fra andre kanaler.
Kommunen vil ved neste utsendelse av varsel benytte det mobilnummeret du svarte via, eller evt. det mobilnummeret du oppgir sammen med avlesningen på www.leseav, eller som du oppgir på svarslippen.
Beredskapsvakt
Feil på hovedledningsnettet (vannlekkasjer, tilstoppinger, flom e.l.) eller andre problemer knyttet til kommunens vann- og avløpsanlegg meldes på dagtid inn til kommunens innbygger-/servicetorg. Utenfor kontortid ringer du kommunens vakttelefon.
Kommunens roller
Kommunen har ulike roller innen vann- og avløpsområdet:
- I henhold til lover og forskrifter plikter kommunen å sørge for en tilfredsstillende vannforsyning, drifte og vedlikeholde transport- og rensesystem for avløpsvann der det er henholdsvis kommunal vannforsyning og/eller avløpsanlegg. Kommunen er ansvarlig for å sørge for tømming av private slamavskillere/priveter/tette tanker.
- Kommunen er forurensningsmyndighet for utslipp av avløpsvann, for utslipp av oljeholdig avløpsvann fra virksomheter og påslipp av avløp fra virksomhet til kommunalt nett, som definert i Forurensningsloven.
- Som anleggseier er kommunen potensiell forurenser, og må på samme måte som privatpersoner og næringsvirksomhet rette seg etter de krav som følger av lover, forskrifter og tillatelser.
- Kommunen utarbeider hovedplaner både for vannforsyningen og for avløp og vannmiljø.
Drikkevannskvalitet
Kommunen har en god og sikker vannforsyning. Det tas regelmessig prøver av vannet fra kommunens vannverk , og det er UV-desinfisert. Drikkevannet kan endre noe farge, lukt eller smak i perioder. Det er likevel trygt å drikke, hvis kommunen ikke melder om noe annet. Drikkevannet tilfredsstiller kravene i Drikkevannsforskriften.
Vanntrykk
Vanntrykket inn til eiendommen skal være mellom 2 og 9 bar. Dette avhenger av terrenghøyden der du bor, type hovedledning og forbruket i området. Ved vanntrykk større enn seks bar må du installere reduksjonsventil. Vedvarende dårlig trykk tyder på gjengrodde stikkledninger (din vannledning som går ut til kommunens vannledning).
Ved lavt trykk, sjekk først om du har privat trykkreduksjonsventil som kan være ødelagt eller feilinnstilt. Kontakt i så fall rørlegger for hjelp. Finner du ikke ut av hvorfor du har lavt trykk, kan du melde i fra til kommunen.
I mange tilfeller skyldes lavt trykk gjengrodde private stikkledninger inn til boligen. Utskifting av stikkledninger er huseierens ansvar.
Varsling om endringer i vannforsyningen
Vi varsler på telefon til berørte innbyggere ved følgende hendelser:
- Når vi stenger vannet grunnet vedlikehold og lekkasjer
- Hvis vanntrykket blir endret
- Ved kokeanbefaling av drikkevannet
Koking av vann
Hvis vi sender ut en kokeanbefaling bør du følge Folkehelseinstituttets råd.
Vannfilter ikke nødvendig
Blir du tilbudt å kjøpe vannfilter til å montere på vannkranen? Dette trenger du ikke bruker penger på.
Les mer på nettsidene til Norsk Vann.
Privat vannforsyning
Har du husket å registrere brønnen din? Hvis du deler brønn med en eller flere skal den registreres hos Mattilsynet. Registreringen er gratis. Se mattilsynet.no for fremgangsmåte og mer informasjon.
Alle vannforsyningssystem skal være registrert hos Mattilsynet. Dette gjelder både større vannforsyningssystem, og de som er veldig små. Alle som produserer under 10 m3 drikkevann i døgnet kan benytte et forenklet registreringsskjema. Eksempler på vannforsyningssystem som kan benytte det forenklede skjemaet kan være en brønn som forsyner 15 hytter, eller en brønn som forsyner to boliger med drikkevann. Mer informasjon, og lenke til registreringsskjemaet, finnes på mattilsynet.no.
Registreringen kan gjøres enkelt fra mobiltelefonen
Registreringen er gratis, og Mattilsynet har utviklet et enkelt mobiltilpasset skjema for registrering av små vannforsyningssystem. l skjemaet registrerer du vannforsyningssystemets plassering ved å markere stedet i et kart, og det er kun noen få tilleggsspørsmål som skal besvares.
Mange fordeler med å registrere vannforsyningssystemet
Kommunen får tilgang til den registrerte informasjonen fra Mattilsynet. Når kommunen har oversikt over den geografiske plasseringen til de ulike vannforsyningssystemene, kan vi bruke denne informasjonen i vårt arbeid. En slik oversikt kan være uunnværlig når kommunen legger planer for bruken av arealene rundt brønnen og brønnområdet. Det er for eksempel viktig at kommunen vet om det er et vannforsyningssystem i nærheten når det skal gis tillatelse til plassering av et avløpsanlegg. Oversikten gjør det mulig for oss å vurdere hensyn til drikkevannskildene på et tidlig tidspunkt.
Drikkevannet skal være trygt — også fra små vannforsyningssystem
I januar 2017 kom en ny drikkevannsforskrift, som satte tydeligere krav til trygt drikkevann også fra små vannforsyningssystem. Kravet om at alle vannforsyningssystemer skal være registrert står i drikkevannsforskriften 17. En presis definisjon av hva et vannforsyningssystem er kan du lese i drikkevannsforskriften 3, bokstav k. lnformasjon til de minste vannforsyningssystemene gir nyttig informasjon som er spesielt beregnet for små vannforsyningssystem.
Har du spørsmål til registreringen? Ta kontakt med Mattilsynets sentralbord på 22 40 00 00, og spør om å få snakke med din lokale avdeling.
Informasjon ved vannrestriksjoner
Ved langvarig varme og klart vær øker vannforbruket vårt. Til tider dobles forbruket i forhold til normalforbruk under resten av året. For å kunne opprettholde god leveranse av trygt og nok drikkevann oppfordrer Hurdal kommunale vannverk alle abonnenter til å være bevisst vannforbruket sitt.
Hurdal kommune innfører vanningsforbud når det er nødvendig.
Gode råd om hagevanning
Informasjon om riktig vanning som kan føre til et fornuftig forbruk, og samtidig gi plantene bedre livsvilkår.
- Plenen din er robust og tåler tørke. Du bør prioritere blomster og busker.
- Pass på at utendørs kraner ikke står og lekker. Det betales årsgebyr for både vann og avløp ut fra vannforbruk.
- Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.
- Vann i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær. (De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte). Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann.
- Andre vannkrevende aktiviteter som bilvask, vask av husfasader og lignende bør begrenses. Innrett arbeidet på en måte som krever minst mulig vannforbruk.
Vannmåler
Hvorfor må jeg ha vannmåler?
Vannmåleren måler hvor mye vann du bruker og årsgebyr for vann regnes ut fra dette. Dersom du er tilknyttet kommunalt avløpsnett, betaler du også årsgebyr for avløp etter målt vannforbruk.
Du leier vannmåleren av kommunen og betaler et leiegebyr.
Installasjon av vannmåler
Montering av vannmåler bestilles hos et godkjent rørleggerfirma, og installasjonen betaler du selv til firmaet.
Skjema for installasjon av vannmåler skal fylles ut av rørlegger og eier ved montering.
Når du kjøper bolig med vannmåler
Kommunale eiendomsgebyrer følger eiendommen ved et eierskifte. Sørg for å lese av vannmåler ved eierskifte der det er vannmåler. Megler er ofte behjelpelig med oppgjør mellom tidligere og ny eier.
Publisert: 29.09.2016 13:41:07
Sist endret: 05.10.2023 11:31