Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Egeland, Tom : Codex

  Under en utgraving i Roma gjør arkeologer et sensasjonelt funn: I sarkofagen til en pave finner de Jesu tornekrone og en to tusen år gammel tekstsamling som kaster en nytt lys over kristendommens tilblivelse. Så blir to arkeologer funnet døde, og tornekronen og manuskriptet forsvinner. Bjørn Beltø må oppspore relikviene og avsløre morderen. Samtidig dukker det også opp en mystisk kvinne som trenger hans hjelp. Dette er den åttende boken i serien om den albino og underfundige Bjørn Beltø. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Wergeland, Henrik : Jordens elskede hjerter : Dikt i utvalg ved Geir Uthaug

  Forlaget skriver om denne boka:
  Av norske lyrikere har ingen en slik spennvidde i sin poesi som Henrik Wergeland (1808-1845), ingen kan vise til en slik billedrikdom og musikalitet, ingen lovpriser kjærligheten høyere, ingen byr på større, skjønnere og villere syner. Det er kjærlighetskraften som bærer hele hans diktning, fra den erotiske til den patriotiske.
  Wergeland er toleransens og menneskeverdets dikter. Hans poesi er grensesprengende og kosmisk, og den speiler alt fra "største Sol og til Insectets Vinge". For å finne hans like må vi til den store europeiske diktningen: Det er Novalis, Hölderlin, Shelley, Byron og Blake som er Wergelands åndelige brødre.

 • Hagen, Alf van der : Marvin Halleraker : satiriker med helvetesangst

  Marvin Halleraker har lang fartstid som avistegner i blant annet Bergens Tidende, Morgenbladet, Vårt Land og Klassekampen. I denne boken samtaler han med Alf van der Hagen, blant annet om oppveksten som emissærbarn og livet som tegner. Boken inneholder også et utvalg tegninger fra det siste tiåret. Halleraker kommenterer selv idéer, metoder og teknikker brukt i disse. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Myklebust, Gunnar : Ragnar Ulstein : i krig og fred

  Då den andre verdskrigen braut ut reiste den unge Ragnar Ulstein til England, der han blei ein del av Linge-kompaniet. Etter omfattande opplæring var han med på fleire hemmelege operasjonar i Noreg. Etter krigsåra bytte Ulstein ut pistolen med penn. I meir enn tretti år reiste han landet rundt og intervjua krigsveteranar for å dokumentere den norske motstanden under krigen. Han snakka med meir enn 1300 englandsfararar, grenselosar, etterretningsfolk og små og store aktørar i dei hemmelege nettverka i motstandsrørsla. Ved Norsk hjemmefrontmuseum etterlèt han seg eit eineståande arkiv med opptak og avskrifter av intervjua. Ulstein er ein av få attlevande motstandsmenn frå krigen, og denne biografien er basert på timevis med samtalar mellom han og forfattar Gunnar Myklebust. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Skjelmo, Randi Hege : Thomas von Westens liv og virke

  Thomas von Westen (1682-1727)ble ansatt av Misjonskollegiet i København for å drive misjonsvirksomhet blant den samiske befolkningen i Finnmark. Boken følger livet hans fra barneår i Trondheim, via studier i København, til prestekall i Romsdal og som misjonær i Finnmark og Trøndelag til hans siste leveår, og gir et nyansert bilde av en særpreget personlighet.

 • Nilsson,Örjan : Tårer fra en stein : samtaler om et arbeid

  Pål Waaktaar Savoy pleier ikke å snakke så mye. Det er derfor han skriver å mange låter. For å slippe.
  Men i oktober 2017 kommer boken om hans kunstnerskap - Tårer fra en stein. Mannen bak flere av de største hitene som noensinne har kommet ut av Norge snakker om sitt arbeid, tankesett og musikk. Om kunst, film og litteratur. Om drabantby-oppveksten i Oslo på 60- og 70-tallet, hans amerikanske liv gjennom snart 30 år, suksess og opp- og nedturer. Om a-ha, Savoy, Bridges. Om folkehav i store haller og stadioner, om konserter foran 50 mennesker. Om The Doors og Gunvor Hofmo. Om kona Lauren. Om Morten og Magne.

  Forfatter Ørjan Nilsson debuterte i 2014 med boken om Kings of Conveniences debutalbum Quiet Is the New Loud i Morgenbladets Topp 100-serie. Boken ble også oversatt til engelsk og sendte Nilsson på bokturné sammen med Kings of Convenience i Europa året etter. Nå har han skrevet Tårer fra en stein. Nilsson og Waaktaar Savoy har gjennomført lange intervjuer i New York, Berlin, Hamburg og i Oslo i løpet de siste to årene.

 • Bakke, Asbjørn : Erik Bye

  Erik Bye hadde en enestående posisjon som kringkastingsmann, visesanger, dikter, samfunnsrefser og eventyrer. Han hadde en særegen evne til å skape relasjoner til alle typer mennesker. Men hvem var Erik Bye egentlig? Denne biografien forteller historien om et spesielt menneske, en mann med stort hjerte og varm stemme. Men Bye hadde også sine indre demoner, eller busemannen i bringa, som han selv omtalte dem som. Denne rastløsheten og tøylesløse energien måtte tidvis dempes ved hjelp av alkohol. Boka er både et portrett av denne spesielle mannen og av et Norge som reiste seg i etterkrigstiden.

 • Nilsen, Nina Kristin : Sepp : en biografi om Leonhard Seppala

  Historien om en av de mest spennende skjebner i norsk utvandringshistorie. Leonhard Seppala utvandret fra nord-Troms til USA i 1900 under gullrushet i Alaska. Boken forteller om denne tiden, om gullgravere, immigranter og polarliv på en måte som tar pusten fra leseren. Men Seppalas enorme berømmelse (i sin tid en av Amerikas best kjente personer) kom ikke fra gullgraving, men fra hundekjøring.

 • Johansen, Carl : Grünerløkka : fortellinger

  Grünerløkka er en samling noveller om mennesker og dyr i et av Oslos mest populære og særpregede nabolag. Her møter vi den bevæpnede mannen som har forskanset seg i en leilighet etter en finansskandale, kioskeieren som stiller et spørsmål for mye og de som fester et kamera på en rotte og sender den ned i byens undergrunn. Carl Johansen debuterte med romanen Skinn i 2011. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Kjørsvik, Joakim : Folk jeg husker

  «Folk jeg husker» består av portretter av bipersoner i en bipersons liv: ekskjærester, venner, familie, lærere, medsoldater, kolleger eller helt tilfeldige personer. Felles for dem alle er at de på en eller annen måte har tatt del i livet til jeg-personen. Til sammen utgjør portrettene historien om et liv.

 • Sivertsen, Solfrid : Ho sykla bort : og andre noveller

  «Ho sykla bort» inneheld fleire noveller med synsvinkelen til barn. Saknet etter ein stefar som er borte, ein busstur vekk frå ein far med alkoholproblem, ei veslesøster som har drukna. Andre av novellene er sentrerte rundt minne som dannar utgangspunkt for forteljingar om eit heilt liv: Ei kvinne som har flytta heim til mor si etter eit samlivsbrot, ein mann som er i ferd med å gli vekk frå omverda på sjukeheimen. Felles for novellene er at dei er lågmælte og såre, ofte med ein dramatikk som syd under overflata.

 • Ungar, Hermann : Gutter og mordere og andre fortellinger

  Gutter og mordere er Hermann Ungars debut. Boken ble godt mottatt i den tyskspråklige verden og fikk stor suksess i Frankrike da den ble utgitt. Dette ga ham plass som et av de store talentene i mellomkrigstidens europeiske litteratur. Denne utgaven av Gutter og mordere inkluderer også andre fortellinger og skisser fra hans samlede verker samt etterordet "Grab them by the ..." av Bernhard Ellefsen som viser hvordan Ungar er relevant i vår tid.

 • Eliassen, Tom Ingar : Jeg har hørt det er fint der

  En aldrende mann fyller tiden med å ta hotellheisen opp og ned mellom etasjene. En parmiddag utvikler seg til en kavalkade av uhell og fornærmelser. En mann har kjørt på et barn, stukket fra ulykken og gjemmer seg på en campingplass. En mor leter etter sønnen hun har mistet foreldreansvaret for, men vet ikke helt hvilken skole han går på. «Jeg har hørt det er fint der» er Tom Ingar Eliassens andre novellesamling.

 • Nguyen, Viet Thanh : Flyktningene : noveller

  «Vet du hva jeg likte best med den tiden?» Han ristet på hodet. Vi satt i sofaen i kjellerkontoret, som var varmere enn stuen i november. «Etter bombingen gikk vi ut, og du holdt meg i hånden mens vi sto og blunket mot solen. Jeg likte så godt at det kom lys etter mørket når vi gjemte oss. Og stillhet etter tordenbrakene.» Flyktningene er en samling korte fortellinger om livene til vietnamesiske flyktninger i USA, og om de utfordringer alle immigranter står overfor i møte med en annen og helt ny virkelighet. Gjennom samlingens åtte noveller møter vi menn og kvinner på flukt fra sitt hjemland, sin arv og seg selv. Novellenes hovedpersoner befinner seg ofte i brutte familierelasjoner og ødelagte forhold, og kjemper med motstridende følelser omkring individualitet og tilhørighet. Kommunikasjon mellom mennesker er et gjennomgående tema i disse historiene, hvor språk - eller mangel på språk - både binder mennesker sammen og separerer dem, spesielt på tvers av generasjoner. Viet Thanh Nguyen (f. 1971) er født i Vietnam og oppvokst i Amerika. Han er professor og forfatter, og har tittelen Arnold Chair of English og Professor of English and American Studies and Ethnicity ved University of Southern California. For sin debutroman, The Sympathizer (2015), ble han belønnet med åtte litterære priser, inkludert Edgar Award og den høythengende Pulitzer-prisen. I 2017 mottok han The MacArthur «Genius Grant», som tildeles individer som viser ekstraordinær originalitet og dedikasjon innenfor sitt fag.

 • Knakketiknakk : korte fortellinger fra Japan 1895-2012

  Antologien inneholder 35 korte fortellinger fra Japan, skrevet mellom 1895-2012. Med stort spenn i tid, form og tematikk males et mangfoldig bilde av Japan i rask samfunnsmessig og politisk endring gjennom et århundre. Utvalget er foretatt med det formål at hver tekst skal si noe om den litterære eller historiske konteksten den sprang ut fra, og at teksten dessuten viser frem minst ett vesentlig aspekt ved det aktuelle forfatterskapet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Beckett, Samuel : Fyrste kjærleik : og annan kortare prosa

  I novella Fyrste kjærleik møter vi ein namnlaus uteliggar utan andre ønske enn å få vere i fred på benken sin. Lulu forstyrrar han, og etterkvart blir han forelska. I boka har Jon Fosse valt ut denne saman med fem andre kortare tekstar: Kasta ut, Nok, Pling, Dei farne bort og Løyse.

 • Simenstad, Line Madsen : Dronning Maud Land : noveller

  Moren sitter på en stol og røyker. Hun tar lange drag og blåser ringer ut i det gule kjøkkenet. Hun velger seg én ring, lukker det ene øyet og prøver å se tapetet gjennom ringen før den begynner å skjelve og flyter ut, inn i veggen. Moren stumper røyken i eggeplommerestene på tallerkenen. Hun hadde forsøkt å gi gutten speilegg fordi barn liker speilegg, men ikke dette barnet. Han liker ingenting, han rister på hodet og stirrer ned i voksduken. En mor gjemmer gutten sin i et hemmelig land. En far ligger og eser ut foran døden. En søster vet alt om kjærligheten. I de fem novellene i denne samlingen er det stor avstand mellom menneskene. Line Madsen Simenstad skriver nøkternt og nakent om ensomhet og avvisning, om skjelvende forsøk på tilnærming og øyeblikk av plutselig ømhet.

 • Stene, Øystein : De opplyste : roman

  De opplyste er en post-apokalyptisk fortelling fra en udefinert fremtid. Spørsmålet om Guds eksistens er den sentrale konflikten, i en verden der troende og gudløse står mot hverandre. Gjennom skjebner fra begge hold, vever forfatteren sammen en kompleks fortelling om mulighetene for menneskelig sameksistens, i en verden preget av nye og gamle dogmer. Hvem er de opplyste? Omtalen er utarbeidet av BS.