Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • May, Peter : Coffin road

  En tenåringsjente ligger på rommet sitt i Edinburgh. Hun klarer ikke å akseptere at faren ville forlate henne med vilje, og ønsker å finne ut sannheten om selvmordet. På en strand på øya Harris i Hebridene står en mann som ikke husker hvem han er. Det eneste sporet han har er et kart over en sti ved navn «Coffin Road». Han følger kartet og håper det vil gi ham et svar. Politietterforsker George Gunn sitter på en båt på vei til et lik som er funnet på en avsidesliggende klippe. I «Coffin Road» følger vi tre farefulle reiser på vei til en og samme sannhet. Historien er lagt til samme miljø som i Lewis-trilogien, men er en frittstående fortelling. Boken inngår i BS Bestselgerabonnement. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Spit, Lize : Smeltet

  I året 1988 fødes det bare tre barn i den vesle belgiske landsbyen Bovenmeer. Som resultat er Eva den eneste jenta på sitt klassetrinn. Med en tyrannisk far og en unnvikende mor som preger hverdagen hjemme, er Evas to kamerater hennes viktige støttespillere gjennom barneskolen. Forholdet mellom de tre endres brått da de når puberteten. Eva blir en del i guttenes ondskapsfulle spill, som handler om å vurdere jenter på en poengskala, etter å ha lurt dem til å kle av seg. Eva sitter på nøkkelen til spillet, som hun deler med en annen jente i håp om å bli venninner. Det får dramatiske konsekvenser for hele trekløveret. 13 år etter hendelsen, vender Eva tilbake til Bovenmeer. I bagasjerommet på bilen ligger en gedigen isblokk, som langsomt tiner. Nå er det Evas tur til å ta hevn.

 • Bjørnstad, Ketil : Verden som var min : romansyklus i seks bind. Bind 4. Nittitallet

  Ironiens og grusomhetens tiår? Kanskje det. Ketil Bjørnstad skriver om en verden der gamle paradigmer på nytt er i oppbrudd, gjennom sin personlige linse. Han flytter tilbake til Oslo etter mange år på Sørlandet, noe som kaster om kull hele livet, og prøver å finne tilbake til C. uten å møte løgn og bedrag på nytt. På verdensscenen ser han Sovjets oppløsning og Balkan-krigens utbrudd. I søkelyset står også Bill Clinton, Arne Treholt og forleggeren William Nygård - Bjørnstads venn - som skytes da han utgir Salman Rushdies Sataniske verk på norsk. Da årtusenet nærmer seg slutten, fornemmer Bjørnstad at undergangsstemningen brer seg i Vesten, samtidig som man er opptatt med å feste grepet om den teknologiske nyvinningen Mobiltelefonen. Nittitallet er tredje bind i en romansyklus som omhandler hvert enkelt tiår fra 1960-årene og frem til vår tid. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Holt, Anne : En grav for to : Selma Falcks første sak : kriminalroman

  Stjerneadvokat og tidligere toppidrettsutøver Selma Falck er i dyp krise. Ektemann, barn, jobb og villa er helt selvforskyldt tapt på kort tid, og hun må flytte inn i et vrak av en leilighet sammen med en rasekatt hun ikke kan fordra. Samme dag blir Norges beste kvinnelige skiløper, Hege Chin Morell, tatt i doping. Selma blir oppsøkt av hennes styrtrike far, som ønsker å betale godt for å bevise at datteren har blitt utsatt for sabotasje. Kort tid senere blir en mannlig topplangrennsløper funnet død etter en ulykke under trening. Obduksjonen viser spor av den samme forbudte stoffet som hos Morell. Frykten sprer seg i langrennsmiljøet. De har mistet sine to beste utøvere og står også i fare for å bli utestengt fra OL. Selma roter seg inn i et nøste av kameraderi og økonomisk rot, fiendskap og lyssky forbindelser, og innser snart at flere liv står på spill. Dette er første bok i en planlagt serie om Selma Falck. Boken inngår i BS Bestselgerabonnement.

 • Egeland, Tom : Codex

  Under en utgraving i Roma gjør arkeologer et sensasjonelt funn: I sarkofagen til en pave finner de Jesu tornekrone og en to tusen år gammel tekstsamling som kaster en nytt lys over kristendommens tilblivelse. Så blir to arkeologer funnet døde, og tornekronen og manuskriptet forsvinner. Bjørn Beltø må oppspore relikviene og avsløre morderen. Samtidig dukker det også opp en mystisk kvinne som trenger hans hjelp. Dette er den åttende boken i serien om den albino og underfundige Bjørn Beltø. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Wergeland, Henrik : Jordens elskede hjerter : Dikt i utvalg ved Geir Uthaug

  Forlaget skriver om denne boka:
  Av norske lyrikere har ingen en slik spennvidde i sin poesi som Henrik Wergeland (1808-1845), ingen kan vise til en slik billedrikdom og musikalitet, ingen lovpriser kjærligheten høyere, ingen byr på større, skjønnere og villere syner. Det er kjærlighetskraften som bærer hele hans diktning, fra den erotiske til den patriotiske.
  Wergeland er toleransens og menneskeverdets dikter. Hans poesi er grensesprengende og kosmisk, og den speiler alt fra "største Sol og til Insectets Vinge". For å finne hans like må vi til den store europeiske diktningen: Det er Novalis, Hölderlin, Shelley, Byron og Blake som er Wergelands åndelige brødre.

 • Hagen, Alf van der : Marvin Halleraker : satiriker med helvetesangst

  Marvin Halleraker har lang fartstid som avistegner i blant annet Bergens Tidende, Morgenbladet, Vårt Land og Klassekampen. I denne boken samtaler han med Alf van der Hagen, blant annet om oppveksten som emissærbarn og livet som tegner. Boken inneholder også et utvalg tegninger fra det siste tiåret. Halleraker kommenterer selv idéer, metoder og teknikker brukt i disse. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Myklebust, Gunnar : Ragnar Ulstein : i krig og fred

  Då den andre verdskrigen braut ut reiste den unge Ragnar Ulstein til England, der han blei ein del av Linge-kompaniet. Etter omfattande opplæring var han med på fleire hemmelege operasjonar i Noreg. Etter krigsåra bytte Ulstein ut pistolen med penn. I meir enn tretti år reiste han landet rundt og intervjua krigsveteranar for å dokumentere den norske motstanden under krigen. Han snakka med meir enn 1300 englandsfararar, grenselosar, etterretningsfolk og små og store aktørar i dei hemmelege nettverka i motstandsrørsla. Ved Norsk hjemmefrontmuseum etterlèt han seg eit eineståande arkiv med opptak og avskrifter av intervjua. Ulstein er ein av få attlevande motstandsmenn frå krigen, og denne biografien er basert på timevis med samtalar mellom han og forfattar Gunnar Myklebust. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Skjelmo, Randi Hege : Thomas von Westens liv og virke

  Thomas von Westen (1682-1727)ble ansatt av Misjonskollegiet i København for å drive misjonsvirksomhet blant den samiske befolkningen i Finnmark. Boken følger livet hans fra barneår i Trondheim, via studier i København, til prestekall i Romsdal og som misjonær i Finnmark og Trøndelag til hans siste leveår, og gir et nyansert bilde av en særpreget personlighet.

 • Nilsson,Örjan : Tårer fra en stein : samtaler om et arbeid

  Pål Waaktaar Savoy pleier ikke å snakke så mye. Det er derfor han skriver å mange låter. For å slippe.
  Men i oktober 2017 kommer boken om hans kunstnerskap - Tårer fra en stein. Mannen bak flere av de største hitene som noensinne har kommet ut av Norge snakker om sitt arbeid, tankesett og musikk. Om kunst, film og litteratur. Om drabantby-oppveksten i Oslo på 60- og 70-tallet, hans amerikanske liv gjennom snart 30 år, suksess og opp- og nedturer. Om a-ha, Savoy, Bridges. Om folkehav i store haller og stadioner, om konserter foran 50 mennesker. Om The Doors og Gunvor Hofmo. Om kona Lauren. Om Morten og Magne.

  Forfatter Ørjan Nilsson debuterte i 2014 med boken om Kings of Conveniences debutalbum Quiet Is the New Loud i Morgenbladets Topp 100-serie. Boken ble også oversatt til engelsk og sendte Nilsson på bokturné sammen med Kings of Convenience i Europa året etter. Nå har han skrevet Tårer fra en stein. Nilsson og Waaktaar Savoy har gjennomført lange intervjuer i New York, Berlin, Hamburg og i Oslo i løpet de siste to årene.

 • Bakke, Asbjørn : Erik Bye

  Erik Bye hadde en enestående posisjon som kringkastingsmann, visesanger, dikter, samfunnsrefser og eventyrer. Han hadde en særegen evne til å skape relasjoner til alle typer mennesker. Men hvem var Erik Bye egentlig? Denne biografien forteller historien om et spesielt menneske, en mann med stort hjerte og varm stemme. Men Bye hadde også sine indre demoner, eller busemannen i bringa, som han selv omtalte dem som. Denne rastløsheten og tøylesløse energien måtte tidvis dempes ved hjelp av alkohol. Boka er både et portrett av denne spesielle mannen og av et Norge som reiste seg i etterkrigstiden.

 • Nilsen, Nina Kristin : Sepp : en biografi om Leonhard Seppala

  Historien om en av de mest spennende skjebner i norsk utvandringshistorie. Leonhard Seppala utvandret fra nord-Troms til USA i 1900 under gullrushet i Alaska. Boken forteller om denne tiden, om gullgravere, immigranter og polarliv på en måte som tar pusten fra leseren. Men Seppalas enorme berømmelse (i sin tid en av Amerikas best kjente personer) kom ikke fra gullgraving, men fra hundekjøring.

 • Johansen, Carl : Grünerløkka : fortellinger

  Grünerløkka er en samling noveller om mennesker og dyr i et av Oslos mest populære og særpregede nabolag. Her møter vi den bevæpnede mannen som har forskanset seg i en leilighet etter en finansskandale, kioskeieren som stiller et spørsmål for mye og de som fester et kamera på en rotte og sender den ned i byens undergrunn. Carl Johansen debuterte med romanen Skinn i 2011. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Kjørsvik, Joakim : Folk jeg husker

  «Folk jeg husker» består av portretter av bipersoner i en bipersons liv: ekskjærester, venner, familie, lærere, medsoldater, kolleger eller helt tilfeldige personer. Felles for dem alle er at de på en eller annen måte har tatt del i livet til jeg-personen. Til sammen utgjør portrettene historien om et liv.

 • Sivertsen, Solfrid : Ho sykla bort : og andre noveller

  «Ho sykla bort» inneheld fleire noveller med synsvinkelen til barn. Saknet etter ein stefar som er borte, ein busstur vekk frå ein far med alkoholproblem, ei veslesøster som har drukna. Andre av novellene er sentrerte rundt minne som dannar utgangspunkt for forteljingar om eit heilt liv: Ei kvinne som har flytta heim til mor si etter eit samlivsbrot, ein mann som er i ferd med å gli vekk frå omverda på sjukeheimen. Felles for novellene er at dei er lågmælte og såre, ofte med ein dramatikk som syd under overflata.

 • Ungar, Hermann : Gutter og mordere og andre fortellinger

  Gutter og mordere er Hermann Ungars debut. Boken ble godt mottatt i den tyskspråklige verden og fikk stor suksess i Frankrike da den ble utgitt. Dette ga ham plass som et av de store talentene i mellomkrigstidens europeiske litteratur. Denne utgaven av Gutter og mordere inkluderer også andre fortellinger og skisser fra hans samlede verker samt etterordet "Grab them by the ..." av Bernhard Ellefsen som viser hvordan Ungar er relevant i vår tid.

 • Eliassen, Tom Ingar : Jeg har hørt det er fint der

  En aldrende mann fyller tiden med å ta hotellheisen opp og ned mellom etasjene. En parmiddag utvikler seg til en kavalkade av uhell og fornærmelser. En mann har kjørt på et barn, stukket fra ulykken og gjemmer seg på en campingplass. En mor leter etter sønnen hun har mistet foreldreansvaret for, men vet ikke helt hvilken skole han går på. «Jeg har hørt det er fint der» er Tom Ingar Eliassens andre novellesamling.

 • Nguyen, Viet Thanh : Flyktningene : noveller

  «Vet du hva jeg likte best med den tiden?» Han ristet på hodet. Vi satt i sofaen i kjellerkontoret, som var varmere enn stuen i november. «Etter bombingen gikk vi ut, og du holdt meg i hånden mens vi sto og blunket mot solen. Jeg likte så godt at det kom lys etter mørket når vi gjemte oss. Og stillhet etter tordenbrakene.» Flyktningene er en samling korte fortellinger om livene til vietnamesiske flyktninger i USA, og om de utfordringer alle immigranter står overfor i møte med en annen og helt ny virkelighet. Gjennom samlingens åtte noveller møter vi menn og kvinner på flukt fra sitt hjemland, sin arv og seg selv. Novellenes hovedpersoner befinner seg ofte i brutte familierelasjoner og ødelagte forhold, og kjemper med motstridende følelser omkring individualitet og tilhørighet. Kommunikasjon mellom mennesker er et gjennomgående tema i disse historiene, hvor språk - eller mangel på språk - både binder mennesker sammen og separerer dem, spesielt på tvers av generasjoner. Viet Thanh Nguyen (f. 1971) er født i Vietnam og oppvokst i Amerika. Han er professor og forfatter, og har tittelen Arnold Chair of English og Professor of English and American Studies and Ethnicity ved University of Southern California. For sin debutroman, The Sympathizer (2015), ble han belønnet med åtte litterære priser, inkludert Edgar Award og den høythengende Pulitzer-prisen. I 2017 mottok han The MacArthur «Genius Grant», som tildeles individer som viser ekstraordinær originalitet og dedikasjon innenfor sitt fag.