Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Burnet, Graeme Macrae : Med blodig forsett : dokumenter vedrørende tilfellet Roderick Macrae

  Året er 1869. Et brutalt trippeldrap i et isolert samfunn i det skotske høylandet fører til en arrestasjon av den unge mannen Roderick Macrae. En biografi skrevet av den tiltalte gjør det klart at han er skyldig. Men det er opp til landets beste jurister og psykologer for å avdekke hva som fikk han til å begå slike nådeløse voldshandlinger. Var han gal? Bare forsvarerens gode overtalelsesevner står mellom Macrae og galgen. Hans blodige forsett er en litterær thriller satt til et røft landskap der maktutøvelsen er vilkårlig. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Bandi : Anklage

  En samling noveller skrevet under pseudonym av en offentlig tjenestemann som lever i Nord-Korea. Forhistorien til Anklage, er nesten like interessant som selve teksten: Bandi, som forfatteren kalles - det er av gode grunner et pseudonym -- lever i Nord-Korea, hvor han har en offentlig stilling med en viss makt, og er en velutdannet mann. Gjennom mange år har han i all hemmelighet skrevet noveller, og nå har han lykkes i å smugle dem ut av landet, med folk som har flyktet til Sør-Korea. Gjennom sju noveller blir vi kjent med ulike deler av dagens, og tidligere tiders, nordkoreansk hverdagsliv. De sju tekstene foregår på svært ulike steder: landsbyer, større provinshovedstader eller Pyongyang, og vi blir kjent med fabrikkarbeidere, partibyråkrater, landbrukere, leger og studenter, i ulike generasjoner. Det er en samling karakterer med virkelige, harde historier å fortelle. Vi møter en hustru som sloss for å få satt mat på bordet under hungersnøden, fabrikkformannen som gjør sitt beste for ikke å utlevere en husvenn samtidig som han vil holde seg inne med partiet, en mor som må se barnet sitt vokse opp i en verden med stadig mer skremmende propaganda. Bandi har i hemmelighet skrevet noveller som gir et enestående innblikk i hverdagslivet til folk i ulike deler av Nord-Korea. Han har skrevet en samling tekster som er interessante for mange flere enn tradisjonelle novellelesere - dette er et vitnesbyrd fra en verden vi i vesten aldri får innpass i.

 • Hamidou , Kane : Beretninger om ilden og verdens mørke : roman

  Senegalesiske Samba Diallo får diallobefolkets tradisjonelle innføring i Koranen før han sendes til Paris for å få universitetsutdannelse. Under oppholdet i Frankrike mister han berøring med både sin islamske tro og sine senegalesiske røtter, og hele den unge mannens identitet settes på prøve. Forfatter Cheikh Hamidou Kane er født i Senegal og er mest kjent for nettopp denne romanen. Den ble utgitt for første gang i 1961.

 • Calvino, Italo : Stien med edderkoppredene : roman

  Ti år gamle Pin bor sammen med sin prostituerte søster i en ikke navngitt by i Nord-Italia. Andre verdenskrig raser rundt ham, og den foreldreløse skomakerlærlingen søker tilflukt i de voksnes verden. Han underholder byens drankere med skrøner og obskøne viser, og det er for å imponere disse tvilsomme skikkelsene han går med på å stjele pistolen til en tysk soldat som er blant søsterens stamkunder. Tyveriet blir starten på en eventyrlig fortelling om hvordan den unge gutten havner midt i motstandsbevegelsens kamp mot fascistene og tyskerne i fjellene i De liguriske alpene.

 • Kraus, Chris : Butikken i Kelly Lake og andre historier

  Butikken i Kelly Lake og andre historier inneholder tekster av kunstaktivisme-antropologen Chris Kraus. I syv tekster undersøker hun drivkraften til ulike aktører i ulike kunstmiljøer, og hvordan aktiviteten deres forholder seg til små og store praktiske problemstillinger og hierarkier innenfor kunsten og samfunnet for øvrig. Historiene strekker seg fra kunstnerdrevne gallerier i Los Angeles og Mexicali i Mexico, via en nedlagt landhandel i Kelly Lake og en bondegård knyttet til et folkebibliotek i Syracuse, til en klippe ytterst i havgapet på New Zealand. Underveis diskuterer Kraus, implisitt og eksplisitt, kunstens forhold til det lokale og det globale, periferi og sentrum, og ikke minst hvordan en virksom kunstaktivisme skal kunne arte seg. Butikken i Kelly Lake og andre historier er et nytt, tidligere upublisert bokmanus av Chris Kraus, satt sammen for Møllebyen litteraturfestival 2017, som består av tekster hun de seks siste årene har publisert som pamfletter og i tidsskrifter og kataloger. Chris Kraus er forfatter, filmskaper, kunstkritiker, kulturteoretiker og ikke minst redaktør for serien Native Agents på forlaget Semiotext(e). Hun har blant annet skrevet romanene I Love Dick, Aliens & Anorexia, Torpor og Summer of Hate, hvorav I Love Dick kom ut på norsk tidligere i år. Boken er oversatt av Paal Bjelke Andersen og designet av Eller med a.

 • Schwarz-Bart, Simone : Regn og vind over Telumee Mirakel : roman

  Télumée, datterdatter av en legendarisk vakker kvinne, har blitt forvist av sin alkoholiserte ektemann. Hun søker ly hos den vise og opprørske Amboise. Télumée er lutfattig, men har beholdt en uvurderlig rikdom: kjærligheten til livet. Simone Schwarz-Barth har gitt ut fem romaner og skrevet en rekke tekster for teater. «Regn og vind over Télumée Mirakel», som ble gitt ut for første gang i 1972, regnes som en klassiker i karibisk litteratur.

 • Zeh, Juli : Landsbyen : roman

  Den vesle tyske landsbyen Unterleuten er et vakkert sted med uberørt natur og sjeldne fuglearter. Det er lett å bli henført av de alderdommelige navnene på stedene omkring og av bygdeoriginalene som har slått rot der etter Berlinmurens fall. Landsbyen har sine egne lover: Dersom du kommer inn på en fest med femti gjester, håndhilser du på alle. Om noen fornærmer deg, er det godt ment. Problemer løses uten politiets hjelp. Men det ulmer under overflaten, og planer om en vindmøllepark gjør at gamle uenigheter blusser opp igjen. Snart er alt ute av kontroll. «Landsbyen» er en samfunnskritisk roman med høyt tempo og humoristisk brodd.

 • Erpenbeck, Jenny : Alle dagers ende : roman

  Vi blir født og vi dør - men mye kan skje mellom liv og død. Hvilket liv ender vi opp med å leve? Dette er en beretning om det tjuende århundre gjennom de ulike mulige livsløpene til en ikke navngitt kvinne. Hun er et spedbarn som knapt overlever sitt første åndedrag, og kveles i vuggen. Eller kanskje ikke? Hun blir voksen og dør elsket. Eller dør forrådt. Eller kanskje ikke? Hennes minne blir hedret. Eller hun blir glemt av alle. Fortellingen begynner i Gallia ved forrige århundreskifte, fortsetter gjennom krigstidens Wien, Stalins Moskva og frem til dagens Berlin. Erpenbeck beskriver øyeblikkene som gjør at livet følger en bestemt retning og skjebnen som oppstår i samspillet mellom historie, person og ren tilfeldighet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Lagercrantz, Rose : Hjertet mitt hopper og ler

  Bestevenninnen Ella Frida har flyttet, og Danni vil ikke la noen andre sitte på den tomme stolen hennes. For hvor skal Ella Frida ellers sitte når hun kommer tilbake? Mens hun venter, prøver Danni å tenke på morsomme ting. Men frøken syns at hun skal leke med de andre barna og plasserer Danni midt mellom Vikkan og Mikkan - med nedslående resultater. Flaks at Danni har et forståelsesfullt marsvin. Og at Ella Frida er den type venninne som verken lar seg stoppe av tid eller rom.

  «Hjertet mitt hopper og ler» er en frittstående oppfølger til «Mitt lykkelige liv», som ble nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2012.

 • Øvreås, Håkon : Blåse

  Når høner truer hytta.
  Endelig er superheltene tilbake! Den første boka om Brune, Svartle og Blåse ble tildelt Nordisk Råds barnelitteraturpris. I den tredje boka i serien får vi vite hva som skjer når super-rikingen Tom Hane kommer til bygda for å etablere verdens største hønse-farm. Problemet er: farmen skal ligge akkurat på det jordet hvor superheltene har sin tre-hytte. Problemet er også: pappaen til Åse har nettopp mistet jobben. Som vanlig kreves det superhelt-kraft for å få orden i sakene - men blir det litt for mye for heltene våre denne gangen?

 • Oldertrøen, John Olav : Belials inferno : en fantasyroman for undom

  En kveld forsvinner Tryms kjæreste, Frida, sporløst. Etter hvert skjønner han at det ikke er tilfeldig. Det henger sammen med hennes egenskaper som "halving". Trym er den eneste som kan redde henne. I mellomtiden har Frida havnet i år 1666, da Belial er lensmann i bygda. Hans djevelske prosjekt er å samle alle halvinger fra alle steder og tider hos seg og utrydde dem, for slik å få mer makt. Den eneste Belial mangler nå er Trym. Historien veksler mellom Tryms og Fridas perspektiv. Her er spenning, tidsparadokser og dilemma på liv og død, blandet med naturskildringer. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Halvorsen, Magnus Buen : Dødball

  Det er flere år siden Johannes rømte hjemmefra, men nå er han tilbake i Oslo. Lillebroren Henrik får plutselig en uventet telefonoppringning av storebroren som spør om han fortsatt spiller dødball. Henrik skjønner ikke hva det skal bety, dessuten lurer han på hvor Johannes ble av etterpå. Henrik legger alt annet til side for å lete etter storebroren, til og med følelsene for Tina som han møtte på konfirmasjonsleiren. Sammen med den tidligere nabojenta Paraply og gatebarnet Sherlock tar de opp jakten på broren, men de er ikke alene om å ville finne ham. Dette er en fortelling om å holde fasaden, både som 14-åring og som familie, samt om to brødre og en families leting etter hverandre. Dødball er en frittstående oppfølger til En dag skal jeg stupe (2013). Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Torseter, Øyvind : Mulysses : Mulegutten drar til sjøs

  Før Mulegutten mønstrer på som dekksgutt, mister han jobben som frisørlærling, havner i økonomisk uføre og frekventerer en tarvelig havnekneipe. Dessverre går det med Mulegutten som det gjør med så mange førstereisgutter. Armod fører ham ut på et farlig tokt med en eksentrisk eventyrer på jakt etter øyet til et sjøuhyre. Fortellingen følger Muleguttens farlige ferd gjennom de følelsesmessige stormkastene han gjennomgår langt hjemmefra, under en lunefull kaptein og med sterke følelser for en blindpassasjer som etter hvert dukker opp. Historien fortelles med snakkebobler i kombinasjon med korte tekster i jeg-person. Illustrasjonene er fantasifulle både når det gjelder strek og fargebruk. Billedbok for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Nyhus, Kaia Linnea Dahle : En dag drar mamma

  En dag kommer pappa plutselig inn på rommet og sier at det bare blir de to til middag i dag. Da barnet spør faren om ikke mamma også skal spise med dem, svarer han unnvikende at de tar pannekaker i dag. Hovedpersonen opplever at foreldrene går fra hverandre, og at mamma drar. Her handler det om å miste noen og deretter miste bakkekontakten og ankerfestet. Den opprivende og vonde historien er fortalt med humor og visuelle grep. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Gaustad, Bo : Lille Olle : et begavet lite svin

  Den talentfulle lille grisen Olle blir satt ut i skogen da foreldrene skal på pianoturné. Olle spiller fiolin så det bruser, men likevel ender han på grillen. En gjeng i fra Mysen er klare for en fest. Gjerne grill med helstekt ribbe. Det var svin som smakte best. Dette er en humoristisk fortelling som heldigvis ender bra til sist. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Bjørnstad, Taran Lysne : Sommer i Norge

  16 år gamle Nokokure kommer til Norge på sommeren. Hun har flyktet fra Eritrea og søker om asyl. Fortellingen følger Nokokure gjennom hele søknadsprosessen som mindreårig asylsøker og hvordan det er å være flyktning. I tillegg følger den menneskene som avgjør om hun får bli. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Eriksen, Endre Lund : Baksiden

  Katrine og Julian møtte hverandre på nettet, man har aldri sett hverandre. Katrine skriver til Julian i all hemmelighet. Hun har mottatt en kryptert melding fra faren sin som forsvant for flere måneder siden, på en rundreise rundt månen. Faren forteller om sin nye tilværelse. Han er på månen, ble reddet av Oleg, men er også fange. Nå har han klart å snike seg til å sende e-poster til Katrine. Dette er en fortelling fra et Oslo litt frem i tid. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 • Sævareid, Heidi : Bruddlinjer

  Heddas storebror Daniel forsvinner sporløst på Glastonbury-festivalen. Familien er redd for hva som kan ha skjedd ham. Hedda begynner å grave i fortiden i et forsøk på å finne Daniel. Hun oppdager snart at broren har levd et dobbeltliv hun ikke visste noe om. Det er ikke bare Daniel som har hemmeligheter. Hedda har nylig viklet seg inn i et sugerdaddy-forhold uten egentlig å mene det, og er redd hun har fremkalt en forbannelse over livet sitt gjennom hekseritualer. Midt i ørkenen i Spania, på Nowhere-festivalen, avsluttes historien. Dette er en psykologisk historie om ansvar, skyld og makt.

 • Bohne, Håkon : Pizzaboyz

  Jakob er stille og sjenert, og stikker seg aldri frem eller hever stemmen. Men da Steffen og gjengen hans stenger de andre elevene ute av kantina og tar seg til rette uten at rektor tør å gripe inn, da våkner tigeren i Jakob. Siden rektor ikke tar affære må Jakob gjøre det. For det er noe som foregår i kantina. Dessuten vil Jakob gjerne smiske seg innpå skumle Helene. I denne historien er det andre regler som gjelder. Hovedpersonen får mye å spille på når det trengs, det er mye humor og overdrivelser og de slemme får sin straff. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.