Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Rein, Arild : Krapyl : kortprosa

  I denne prosasamlinga følgjer vi ein gut i området han veks opp i. Han har blikket retta mot den dels skremmande og uforståelege vaksenverda, representert ved dei eldra gutane i gata, naboar, foreldre og andre familiemedlemmar. Det handlar om fotball, sykling, å vere avisbod om natta, steinkrig, steling og ein far som var bakar. Situasjonane er både humoristiske og smått absurde, i kjend stil frå denne forfattaren. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Sortland, Gaute M. : Korte meisterverk

  Korte meisterverk inneheld både noveller og stramme korttekstar. Det handlar om oppussing, livstrøytte norsklektorar og ei ekteseng full av steinar. Om den uoverkommelege oppgåva å skrive dikt, små søner, varme sommardagar, tvil, tru og brå erkjenningar. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Vågnes, Øyvind : Vesaas : roman

  Eit forfattarsenter skal byggjast i samband med det store Vesaas-jubileet i Vinje i 2017. Jon er ekspert på forfattarskapen til Tarjei Vesaas og invitert til å vere med på utforminga av senteret. Men det er stor strid i arbeidsgruppa. Skal dei lage eit senter som ærer litteraturen og historia, eller bør dei tilpasse seg den moderne opplevingsindustrien? Samstundes skal Jon skrive ein biografi om Vesaas. Avtalen med forlaget er i orden, bøkene studerte og arkiva saumfarne. Men Jon klarer ikkje å skrive. I eit forsøk på å hente inspirasjon blar han opp i Vesaas-bøkene han arva etter farfaren. Men i staden for å oppdage nye sider ved forfattarskapen får Jon eit overraskande innblikk i eit skjult kapittel i historia til sin eigen familie. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Wisting, Alexander : Otto Sverdrup : skyggelandet

  Otto Sverdrup (1854-1930) var kaptein på Fram og dermed Fritjof Nansens viktigste mann da Norge første gang gjorde seg bemerket som oppdagernasjon. Han utviklet ferdigheter som gjorde ham til en selvstendig og dyktig polarforsker. Sverdrups virke strekker seg over hele den norske polare gullalderen, fra 1888 til 1930, og mange anser hans anonyme posisjon i skyggen av Nansen og Amundsen som en historisk urett. Han var delaktig i tidenes norske landoppdagelser og dramatiske redningsaksjoner i Arktis. Slik reddet han liv i tillegg til å levere viktige forskningsresultater. Men utenfor isen ble triumf til tragedie. Denne biografien er basert på en grundig gjennomgang av førstehåndskildene fra menneskene rundt Sverdrup, og ikke minst fra hovedpersonen selv. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Child, Lee : Under radaren

  På morgenen ga de Reacher en medalje. Og på ettermiddagen sendte de han tilbake til skolen. Night school tar Reacher med tilbake til hans dager i militæret, men denne gangen er han ikke i uniform. Med sersjant Frances Neagley ved sin side, må han bære verdens skjebne på sine skuldre. Dette er bok nummer 21 i serien om Jack Reacher. Boken inngår i BS bestselgerabonnement. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Moyes, Jojo : Fremdeles meg

  Lou Clark har ankommet New York og er klar for å starte et nytt liv. Hun er innstilt på å fortsette forholdet til kjæresten Sam, til tross for at han ble igjen i London. Hun vier seg fullt og helt til sin nye jobb for den velstående Leonard Gopnik. Gjennom jobben får hun en fot innenfor New Yorks sosietetsliv, hvor hun møter Joshua Ryan. Og dermed snus alt hun trodde hun visste om kjærlighet på hodet. Dette er den tredje og avsluttende romanen om Lou Clark. Boken inngår i BS Bestselgerabonnement. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Hoel, Trude : Opplevelse, oppdagelse, opplysning : fagbok om skolebibliotek

  Forlaget skriv om denne boka:
  Hva er skolebibliotekets rolle og oppgaver? I denne boka introduseres utvalgt teori og forskning som er aktuell for skolebibliotek i grunnskolen og i videregående opplæring. Grunnsynet i boka er at skolebiblioteket først og fremst er en læringsarena og en del av skolens pedagogiske virksomhet. Skolebiblioteket kan tilføre skolens læringsmiljø rammer for læring som både er et alternativ og et supplement til tradisjonell klasseromsundervisning og ensidig bruk av læreverk, og det har et læringspotensial som med fordel kan utnyttes bedre enn det som er tilfelle i dag. Erfaringer fra praksisfeltet er tatt med både som eksempler og forslag. Målet er hele tiden å sette elevenes læring i sentrum.

 • Gutter og lesing

  Gutter leser mindre enn jenter og scorer dårligere på leseprøver. Hvorfor er det sånn? Kan vi få dem til å lese mer og bedre enn de gjør?

  I denne boken behandles mange innfallsvinkler til gutters lesing, lesepreferanser og lesekyndighet. Sentrale emner er gutters leserhistorier, digital tekstpraksis, 'guttelitteratur', guttebildet i lærebøker og litteraturformidling rettet mot gutter.

  Målgruppen er lærere i det 13-årige skoleløpet, studenter, bibliotekarer, høgskole- og universitetsansatte og foreldre.
  Kåre Kverndokken er dosent i norsk didaktikk ved Høgskolen i Vestfold.

 • Lien, Merete : En ring av gull [78]

  Endelig kan Gerhard bli fri. Men er han villig til å ofre sin sønn for å gifte seg med Jenny?
  Konstanse har bestemt seg for å finne en elsker, og møter en meget tiltrekkende mann ...
  Ekteparet Berner er gjester på Vik, og Hanna Gerlinde og Philip får endelig treffes. Han forteller henne at han har funnet bevis for hvem som satte barn på tjenestepiken.

 • Khan, Mahmona : Epletreet

  Det hele starter med et lite frø som utvikler seg til et blomstrende frukttre. Treet karrer seg opp blant de store trærne. Frukttreet vokser, ser de andre rundt seg, føler seg alene og svak, det er unge, sterke trær og gamle, slitne trær som det vesle frukttre både frykter og beundrer. Det hele handler om å finne sin plass i skogen, blant alle de andre. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet

 • Harsem, Anne-Britt : Hvis du spiser egg så får du skjegg

  Dette er en samling med dikt og vers som egner seg til å lese på sengekanten, eller som en lesepause. Målet med samlingen er å vekke interessen og nysgjerrigheten når det gjelder språk og diktning.

 • Clark, Mary Higgins : Aldri mer alene

  Smykkeeksperten Celia Kilbride har behov for å komme seg bort etter at hennes kommende ektemann ble arrestert i bryllupet deres. Ved å takke ja til en jobb som foredragsholder på den nye cruiseskipet The Queen of Charlotte håper hun å unngå all offentlig oppmerksomhet. Om bord møter hun den 86 år gamle Lady Emily Haywood, som eier et uvurderlig smaragdsmykke hun har tenkt til å donere til et museum når hun kommer hjem fra cruiset. Men etter tre dager til havs blir Lady Haywood funnet død – og smykket er borte. Listen over mistenkte er lang, og Celia og vennene Willy og Alvirah Meehan gjør alt de kan for å finne morderen. Men innen skipet har lagt til kai, har Celia satt seg selv i en livsfarlig situasjon.

 • Ohlsson, Kristina : Syndflod

  En mann blir funnet skutt og drept, sittende i en stol foran peisen. På lillefingeren har han datterens giftering. En annen mann har skrevet et brev til sin kone der han bekjenner å ha kjørt på en kvinne og forlatt åstedet. En tredje mann leier et hus som egentlig er beregnet for mennesker på flukt, men har helt andre planer i tankene. Alex Recht mottar anonyme brev om sammenheng mellom de tre sakene. Dette leder han og Fredrika Bergman inn i en etterforskning som bringer gamle synder til overflaten. Hvem er den anonyme brevskriveren, og hvordan kan gjerningsmannen alltid ligge et skritt foran dem?

 • Hoem, Edvard : Liv andre har levd : roman

  Eilert Knudtson er komen til Norge for å treffe søskena sine igjen, og for å meistre sorga etter at kona Martha døde frå han og dei åtte barna deira. Året er 1927, og det er trettifire år sidan Eilert sist såg heimlandet.
  Seksten år gamle Lars Hoem vil bli med onkelen sin Eilert tilbake til Canada. Han seier han må vekk fordi ein stein skygger for sola der han er no. Lars Hoems liv i Canada blir ein mørk tråd som fører fram mot dei nådelause trettiåra. Eilert går inn i ein stri kamp. Da han ikkje kan betale avdraga for tilleggsjord som han kjøpte tidleg på tjuetalet, tvingar styresmaktene han til å bli leiglending. Den aldrande farmaren kjempar mot tørke, haglstormar, grashopper og fallande prisar - for å vinne tilbake det han har tapt.

  Liv andre har levd er ein sanseleg familiekrønike med uforgløymelege hovudpersonar. Romanen stiller det fundamentale spørsmålet: I kor stor grad kan eit menneske styre si livsreise med eigen innsats, og kor mykje blir avgjort av krefter som vi ikkje rår over?

 • Lyster, Janne-Camilla : Herostratos : eit scenepartitur

  I år 365 tente Herostratos fyr på et av verdens sju underverker, Artemistempelet. Motivet var ukjent, men det ble sagt at han gjorde det for å oppnå berømmelse. Han ble henrettet og folket ble beordret til å tale om mannen igjen. Derav uttrykket herostratisk berømt. Med denne myten som utgangspunkt utforsker Janne-Camilla hva som ligger til grunn for at noen kjenner seg ekskludert fra fellesskapet, og hvordan det kan føre til ønsker om å hevne seg på alle med en ekstrem handling. Stykket hadde urpremiere på Det Norske Teateret i oktober 2017.

 • Høghaug, Leif : Kommunion 2017 : dikt

  «Kommunion 2017» blir til i spennet mellom lyrikk og prosa, elegi og humor, dialekt og skriftspråk, og som heilskap framstår det som ein samtale med ei rad messianske forfattarar: Marx, Luther, Dante, Shakespeare, Lenin, Hölderlin, Yeats, Joyce m.fl. Leif Høghaugs andre diktbok utforskar ein idé om korleis fortidas messianisme kan verke i notida for å skape ei ny framtid.

 • Håland, Kjersti Wøien : Kom og hent meg

  Du ventar på å bli henta. Heile verda ventar. Januar ventar på februar. Dagen blir henta av natta. Ord ventar på auger, og dikt ventar på å bli lest. Kjersti Wøien Håland har tidligare skrive to diktsamlingar og ein roman. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Holmqvist, Karin Brunk : Majken minerydder

  I den vesle fiskerbyen Skillinge er alt som det pleier, inntil den dagen Majken er på stranden og finner en flott dekorasjon til hagen sin. Det ender med at hele landsbyen må evakueres. Majken blir både flau og skamfull, og er glad da alles oppmerksomhet i stedet rettes mot sambygdingen Ossian, som tilsynelatende er sporløst borte. En stor leteaksjon igangsettes, men den eneste de finner er Majkens nabo Sven - sammen med en kvinne han absolutt ikke burde være sammen med. Og sånt blir det forviklinger av! Boken inngår i BS Bestselgerabonnement. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Coben, Harlan : Hjem

  For ti år siden ble to gutter fra velstående familier bortført. Kidnapperne krevde løsepenger, men så ble alt stille. I ti år har familiene deres lengtet etter dagen som nå endelig ser ut til å ha kommet: Myron Bolitar og hans venn Win tror de har funnet den ene av guttene, som nå har blitt tenåring. Hvor har han vært alle disse årene? Og hva vet han om dagen han ble kidnappet? Og det aller viktigste, vet han hva som skjedde med kameraten, som fortsatt er savnet? Dette er bok nummer elleve i serien om etterforsker Myron Bolitar.