Nytt i biblioteket

 • Walgermo, Alf Kjetil : Bibelens kvinner : historiene som forma verda

  I Bibelen finst det i alt fleire hundre kvinner, men dei har stått i skuggen av menn. Nokre av dei er berømte, som jomfru Maria og dronninga av Saba, mens andre veit ein mindre om, som Jokebed og Hulda. Somme har fått tona ned den viktige rolla dei har spelt. I denne illustrerte boka forteljer Alf Kjetil Walgermo om modige, smarte og kreative kvinner frå Bibelen, og nokre sleipe og skruppellause. Jael tok livet av ein krigar ved å slå ein teltplugg inn i hovudet hans, og Judit måtte slo to gonger med sverdet for å kappe hovudet av hærføraren Holofernes. Ester reddar folket sitt ved å invitere kongen på fest, og Rebekka førte mannen sin bak lyset av rein morskjærleik. Boka gir ei innføring i korleis kvinnene trer fram både i Bibelen, biletkunsten, litteratur, musikk og film. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Toje, Asle : Gullbrikkespillet : et Europa i ruiner

  Med utgangspunkt i Voluspås beretning om hvordan de overlevende etter ragnarok finner veien hjem og begynner spillet med gullbrikkene på nytt, slik det ble spilt før katastrofen, gir statsviter Asle Toje en situasjonsrapport fra et Europa i brytning. En innvandret underklasse står mot et innfødt prekariat, og i overskuelig framtid vil det ikke være behov for mer enn halvparten av dagens arbeidstakere. Moderniteten gjennomsyrer samfunnet og etterlater individet uten en meningsfull retning i livet. Høyre-venstre-aksen er sammen med industrisamfunn og nasjonalstat et tilbakelagt stadium. I stedet for å felle noen dom over disse voldsomme endringene, viser Toje at en ny tid er i ferd med å ta form. Omtalene er utarbeidet av BS.

 • Clausewitz, Carl von : Om krigen

  Carl von Clausewitz' hovedverk Om krigen ble opprinnelig utgitt på originalspråket tysk i 1832, og foreligger nå for første gang i sin helhet på norsk. Den kjente prøyssiske generalen er kjent som militærteoriens Aristoteles eller Marx, og verket går dypt inn på både ideologiske og strategiske elementer knyttet til krigføring. Om krigen har ofte blitt omtalt som kontroversiell, men har også påvirket militære strateger og politikere i århundre etter utgivelsen. Boken passer for lesere som ønsker å reflektere og lære mer om de politiske og historiske aspektene av væpnet konflikt. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Andri Snær Magnason : Om tiden og vannet

  I 2019 måtte Andri Snær Magnason skrive minneord over en islandsk isbre som ga tapt for klimaendringene. Besteforeldrene hans dro på bryllupsreise og slo opp teltet sitt ved en slik isbre. Stedet bærer fortsatt deres navn, men hvor lenge vil den være der? Folk lytter til fortellinger, ikke tall, fikk forfatteren høre. Han bestemte seg derfor for å skrive en nær og personlig fortelling om vår tids viktigste tema. Gjennom intervjuer, forskning og fortelling gir han en poetisk reiseskildring og verdenshistorie om kloden vår og hvordan vi kan bevare den. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Jensen, Carsten : Bjelken i mitt øye : om den evige krig og gleden ved å slå hverandre ihjel

  Denne boka tar for seg krig i historien, litteraturen, og samfunnet. Carsten Jensen skriver blant annet om 2. september 2015, som han betrakter som et nytt tidsskille. På den dagen ble tre år gamle Alan Kurdi funnet druknet på en strand i Tyrkia etter at foreldrene hans hadde forsøkt å krysse Egeerhavet. Bildet av den lille gutten gikk verden rundt på få timer, men heller enn å igangsette en mer omfattende flyktninghjelp innledet det det Jensen har omdøpt fra flyktningkrisen til flyktningkrigen. Han skriver om hvordan krigen også er et angrep på unge menneskers fremtidstro, og om hvordan terror, miljøkatastrofe og populisme koloniserer unge menneskers sinn og bidrar til den økende selvmordsraten. Omtalen er utarbeidet av BS

 • Berggren, Elise B. : Rapport frå ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten?

  Hausten 2018 kom Marte Michelet med boka «Hva visste hjemmefronten?: holocaust i Norge». Meiningane var mange om innhaldet i boka, men Michelet sin bruk av kjeldene fekk liten oppmerksemd. Forfattarane Elise B. Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen har saumfare boka for å avdekkje mogelege skeivskapar i framstillinga av hendingar og medverkande personar. Med eit særskilt blikk for bruken av originalkjelder, har forfattarane sett på nokre av dei viktigaste emna i boken som tyske varsel om arrestasjonen av dei norske jødane, at jødane blei hindra i å flykte som følje av antisemittisme og at nokon bevisst har skjult sanninga om kva hjemmefronten visste. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Loe, Erlend : Forhandle med virkeligheten : ett år på ett hjul

  Erlend Loe har syklet store deler av livet sitt, men da han bestemte seg for å prøve enhjulssykkel ble han frelst. Hva får en nesten to meter høy femtiåring, som selv påstår han ikke liker å stikke seg ut, til å sette seg på en enhjuling og sykle gjennom byen? Med entusiasme og skarp observasjonsevne tar Erlend Loe oss med på en enhjuls-odyssé gjennom ett år. Med fri assosiasjon og lekenhet, men alltid fremoverlent og i balanse, forhandler han kontinuerlig med virkeligheten. «Øynene mine er 220 cm over bakken og trær farer forbi. Stien under meg er myk, alt er mykt, selv om det av og til også er steinete og ruglete. Noen ganger er det vått og glatt. Uansett må jeg ha kontroll, fra sekund til sekund.» Et personlig og medrivende essay à la Murakamis «Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping». Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Aust, Kurt : Hjertets mørke

  I 1707 ankommer Thomas av Boueberge og Petter Hortten Christiansborg fort på Guineakysten. De er der for å etterforske en tragedie som utspilte seg der for to år siden: slaveskipet Cron Printzen af Danmark eksploderte rett før reisen til de dansk-norske karibiske øyer. Skipet var fullastet med slaver, og ingen overlevde. Thomas sier han er sendt dit av kong Frederik IV, men sannheten er at han er fredløs og på flukt. Fortet de ankommer ser ut som et paradis, men det tar ikke lang tid før de innser at det skjuler seg intriger, brutalitet og ondskap under overflaten på Guineakysten. Om de skal ha noen sjanse til å overleve, må de grave dypt for å finne roten til ondskapen - en ondskap som har kong Frederik IV i ryggen. Dette er oppfølgeren til Skipet med det onde øyet (2018). Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Hatterud, Bjørn : Mjøsa rundt med mor : ei livsreise

  Bjørn Hatterud og mora køyrer bil rundt Mjøsa. Dei er på veg til heimbygda nord for Brumunddal. Da han var ung ville han vekk. Han var annleis. Fødd med fleire funksjonshemmingar, homofil og mobba for overvekt. Han ville til den store byen. 21 år gammal flytta han. No har han budd halve livet i hovudstaden. På veg til heimstaden foldar historia hans seg ut. Det vekslar mellom fortid og nåtid. Minner frå bygda og tankar om å få det til i byen. Historia trenger seg ned gjennom laga med tid og liv, og skildrar den homofile bygdegutens ferd frå arbeidarkår til livet som kultuarbeidar i byen. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Widmark, Martin : Detektivmysteriet

  Lasse og Maja har løst mange mysterier i Valleby. I denne boka får de for første gang en utfordrer ... Etter at et verdifullt maleri blir stjelt fra Valleby museum, dukker plutselig stjernedetektiven Torkel Naut opp. Han løser saken i ekspressfart og imponerer alle, bortsett fra Lasse og Maja. Er de bare misunnelige, eller er det noe mystisk med denne stjernedetektiven?

  Dette er den 29. boka i den populære serien om LasseMajas Detektivbyrå, som vanlig er den underfundig, spennende og morsom. Mysterier som er lettleste, men ikke lettløste!

 • Horst, Jørn Lier : Esmeraldagåten

  Den gamle Gibsongruven ligger i fjellsiden like bak Perlen pensjonat. Cecilia, Leo, Une og Egon drar for å utforske gruven som ikke har vært i bruk på lang tid. Der finner de spor etter den store gruveulykken, svartkrutt og kasser med gamle dynamittgubber. Langt inne i de mørke gruvegangene gjør de oppdagelser som tyder på at den gamle gruven skjuler hemmeligheter som ikke tåler dagens lys. CLUE-gjengen fatter mistanke om at det som skjer langt inne i fjellet har noe å gjøre med dykkerskipet som ligger i Skutebukta. Skipet er leid inn for å lete etter frakteskipet som i 1868 gikk ned ute ved Steinholmen med en hemmelig last om bord. For å klare å løse mysteriet må CLUE-gjengen gjøre seg kjent med filosofen Platons menneskesyn og velge om de skal stole på fornuften eller følge følelsene.

 • Strømme, Gry : Under samme sol : roman

  Rebecca Holmestrand er en hardtarbeidende idealist som leder et prosjekt for å straffeforfølge voldtekt i krig. Hun har prioritert jobben i FN foran datteren April, men nå tar datteren et oppgjør med henne. Hun ønsker å vite hvorfor moren har valgt jobb framfor morsrollen. Samtidig sliter den verdenskjente forfatteren Alvaro Aingeru med skrivesperre. For å løse opp i denne tar han kontakt med Rebecca for å få hennes tilgivelse for en hendelse i fortiden. De tre menneskenes skjebne filtres sammen, sett i et bakteppe av større temaer som krig, konflikt og traumer. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Blikstad, Line : Etter det kom sommeren : roman

  Etter farens død reiser Tove til barndomshjemmet for å rydde. Helt uventet treffer hun Glenn, som hun ikke har sett siden året da alt ble ødelagt. Tove var tretten år den våren bestevennen Mia døde og moren til Tove reiste sin vei. Det var varmt i lufta, de to jentene kunne bade i elva og syklet sammen overalt. Men samtidig var Mia på vei mot noe som Tove ikke hadde tilgang til. Hun fikk med seg så mye av det de voksne gjorde. Og hun begynte å følge etter den nitten år gamle svømmeinstruktøren Glenn. Den siste kvelden forlot Mia festen alene. Hva hendte egentlig den natten? 'Etter det kom sommeren' er en roman om hemmeligheter og fordekte hendelser, satt til en svensk småby på åttitallet. Omtalen er utarbeidet av BS.