Nytt i biblioteket

 • Ringvej, Mona R. : Makten og ordene : ytringsfrihet og demokrati fra Athen til Eidsvoll

  Forlaget skriver om denne boka:

  Boka tar for seg demokratiets historie og viser hvordan demokrati har vært forbundet med kamp og slag for og med ordets makt, også slag som endte med demokratiske nederlag. Den beskriver bl.a. demokratiet i Athen, demokrati og ytringsfrihet under revolusjonen i Frankrike og hvordan grunnloven ble skapt på Eidsvoll. Forfatteren tar avslutningsvis for seg makten og ordene i yttringsfrihetens tidsalder.

  Ordenes makt er sentralt i et demokrati,
  men hvordan er denne makten blitt kjempet frem i historien?

  I denne boka fortelles det om øyeblikk i historien der ordenes makt har vært omstridt eller feiret, forvaltet og elsket. Mona Ringvej inviterer til et streiftog gjennom noen av fortidens kamper for ordet og makten, kamper som også kan fortelle oss noe om forholdet mellom ytringsfrihet og demokrati i dagens samfunn.

 • Lilleeng, Sigbjørn : Inntrenger

  Dette er tegneserieversjonen av 'Hvem av oss er den drepte?', en sci-fi-klassiker av Bing & Bringsværd fra 1977. Besetningen på romskipet Marco Polo våkner opp til nyheten om at én av dem er byttet ut med en replika. Den var nyskapende da den kom, blant annet foregrep det trender og grep som senere ble udødeliggjort i filmklassikere som Alien og The Thing. Den ble filmatisert av NRK i 1978, som den nå klassiske TV-serien Blindpassasjer. Sigbjørn Lilleeng har laget en moderne tolkning av manuset, og gjør det dermed tilgjengelig for en helt ny generasjon. Tegneserie for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Stilson, Michael : Elastico : når du må tape alt for å vinne

  Ibra drømmer både om en plass på det norske juniorlandslaget og å vinne hjertet til den søteste jenta i klassen. Men han har en rival på begge fronter.
  Ibra kjemper innbitt for å nå sine mål, med og uten ball, mens alt synes å rakne rundt ham. Elastico er en fortelling om fotball, kjærlighet og vennskap. Men det er først og fremst en fortelling om å lære seg selv å kjenne.
  Den prisvinnende forfatteren og tidligere fotballspilleren Michael Stilson har skrevet en lettlest og medrivende historie for barn og ungdom – i tegneserieformat. Med seg på laget har han en av våre beste tegneserietegnere, Luis Guaragna. Sammen har de skapt et drama som fenger uansett hvilket forhold leseren har til fotball.

 • Rees, Tracy : Et nytt liv for Florence Grace

  Florrie Grace er ung og foreldreløs. Sammen med bestemoren bor hun i en isolert liten landsby i Cornwall. Det er en fattigslig tilværelse, men Florrie elsker den ville naturen rundt seg og lever i ett med heiene og myrene. Når Florrie blir bedt om å servere på en storslagen fest i Truro for litt ekstra penger har hun ingen anelse om at det vil snu livet hennes på hodet et par år senere. Det viser seg at den rike og mektige Grace-familien vil ta henne til seg og ha henne boende i hjemmet deres i London. Florence ante ikke at hun hadde slektskapsbånd med dem, men nå blir hun plutselig nødt til å tilpasse seg en livsstil som er mer fremmed enn hun kunne sett for seg. Ikke alle i London er like vennlige eller forståelsesfulle overfor henne, og mens hun sliter med å forstå det nye livet sitt må hun også prøve å forstå hva slags følelser hun egentlig har for den hemmelighetsfulleTurlington Grace. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Dahl, Roald : Georgs magiske medisin

  Georg har en avskyelig bestemor. Hun plager Georg med ord og krav om
  tjenester. Georg er redd henne og vil gjerne bli kvitt henne. En dag han
  skal gi henne medisin, lager han ny resept etter eget hode og fantasi,
  med det han tilfeldigvis finner på badet, kjøkkenet, i garasjen og
  fjøset. Georg vet ikke hva han blander, men medisinen har en fantastisk
  virkning på bestemor. Senere lager Georg to andre varianter av
  medisinen, og resultatene blir like uventede.

 • Dahl, Roald : Verdens største fersken

  Den lille gutten James vokser opp hos sine to ondskapsfulle tanter,
  Slesk og Flesk, som behandler ham som en slave. Det fantastiske skjer en
  dag: en trollmann gir James en pose med grønne trylledingser. De skal
  han koke og så drikke heksebrygget. Men han snubler og de grønne krypene
  faller ned rundt et ferskentre. På dette treet blir det øyeblikkelig en
  kjempefersken som er bebodd av kjempeinsekter. De tar James med, og
  ferskenen ruller ut i verden.

 • Lillegraven, Ruth : Av mitt blod : psykologisk thriller

  I «Av mitt blod» fortsetter historien om Clara Lofthus fra «Alt er mitt». Kort tid etter mannens død utnevnes Clara som ny justisminister. Til tross for høyt trusselnivå, nekter hun ekstra vakthold. En dag kommer hun hjem til tomt hus, tvillingssønnene er forsvunnet og hun finner et brev. Innholdet er klart: Dersom hun kontakter politiet vil sønnene bli drept. Kan hun selv klare å finne sønnene før tiden renner ut? Handlingen veksler mellom det urbane Oslo og den brutale vestlandsnaturen. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Dahl, Roald : Gutt : fortellinger fra barndommen

  Selv om Roald Dahl hevder at dette ikke er noen selvbiografi, men en samling selvopplevde inntrykk fra oppveksten, gir boken en pekepinn på hvor forfatteren har hentet inspirasjonen fra. Gjennom i alt 25 kapitler forteller Dahl om ulike episoder som han husker spesielt godt fra barneårene. Skoletiden er viet stor plass, men man får også høre om sommerferiene i Norge og om hvordan han opplevde foreldrene sine, da særlig moren som blir portrettert med inderlighet og varme. Her er mye ironi, grøss og humor.

 • Rørvik, Bjørn F. : Bjørns nye dyregåter

  Bjørn F. Rørvik gir deg 101 fabelaktige, fjollete og fullstendig ugjettbare gåter fra dyrenes verden. Eivind Gulliksen har illustrert, og i hans strek blir gåtene bare enda morsommere!

  Hva får du hvis en hakkespett kræsjer i en trampoline?
  Svar: Hakkesprett
  Vet du hvorfor elgen aldri fyller bensin?
  Svar: Den kjører elgbil
  Kan du et annet navn på pappasauen?
  Svar: Fårfatter
  Hva kalles mammabjørnene i USA?
  Svar: Bamse-Mums
  Hvilken gnager er flinkest til å vaske opp?
  Svar: Oppvaskmarsvin

  Ha ha ha!

 • Dinosaurer og forhistoriske dyr

  Det definitive leksikonet om dinosaurer og forhistoriske dyr. Mer enn 250 fargeillustrasjoner. Oppdatert med ny forskning.

  Når levde dyrene, og hvordan er de i slekt med hverandre?
  Les om Brachiosaurus, som veide mer enn 12 elefanter. Møt Seismosaurus, som muligens er det lengste landlevende dyret noensinne. Den var opptil 50 meter lang, og kan ha veid så mye som 100 tonn. Lær om Deinosuchus, tidenes største krokodille, med en hodeskalle som målte over to meter.

 • May, Peter : En stille død

  Flyktningen Jack Cleland ser kjæresten sin bli skutt i hjel under en politijakt som involverer offiser Cristina Sanchez Pradell, og sverger på at han skal ødelegge politikvinnen. Cristinas tante Ana har en sjelden lidelse kalt Usher-syndrom og har vært døvblind hele sitt voksne liv. Hun er det viktigste i Cristinas liv – og det viktigste i Jack Clelands nådeløse plan. John Mackenzie, en genial men irritabel etterforsker fra Glasgow, blir satt til å hjelpe de spanske myndighetene med jakten. Han er den eneste som kan stoppe Cleland før det er for sent. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Sundstøl, Vidar : Jeg sank : roman

  Forfatteren Eddy Kromvik drar til Avaldsnes utenfor Haugesund for å konsentrere seg om romanskrivingen. Han forsøker å skrive om seidmennene i kunstneren Halfdan Egedius illustrasjon fra slutten av 1800-tallet. Illustrasjonen er basert på et sagn fra Snorre, om hvordan Olav Trygvasson i sin tid bandt fast fire hedenske trollmenn og lot dem drukne av tidevannet i fjorden. På øya bor også arkeologen Henrik Gran og tenåringsdatteren Susanne. Eddy skriver seg inn i en verden av sagn, samtidig som Henrik og Susannes liv ser ut til å være i fare. "Jeg sank" er en blanding mellom spøkelseshistorie og kunstnerroman, og utforsker spørsmål knyttet til besettelse og innlevelse. Vidar Sundstøl debuterte i 2005 med romanen Kommandolinjer, og vant i 2008 Rivertonprisen for den psykologiske thrilleren Drømmenes land. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Skrede, Eirik André : Krængk : en fabel

  Krængk er en roman om det å bli rusa av å bli krenka. Rusmiddelet krængk kan ikke inntas, men er noe man utsetter seg for. Naijsolaisn, som jobber i en bokhandel, avdekker at hans sjef svindler butikken for store penger. Sjefen bruker pengene på krængk. Han er nemlig en av dem som blir høye av det å bli kjefta på. Til alt hell er det ingen som kjefter som Naisjolaisns mor, så her øyner han en mulighet for å tjene raske penger. Men hvem blir egentlig hekta på krængk? Hva slags overnaturlige krefter har moren hans? Og hvorfor er krængken i Dævellblåkka, innerst i Hællvettessdaln, den aller verste? Er det mulig at det finnes både en god og en ond side av krængk? Krængk er en røverhistorie, en detektivfortelling, en skrøne, en allegori, en fabel og et eksperiment. Eirik A. Skrede bor i Lakselvbukt i Troms, og hele romanen er skrevet på dialekten hans. Omtalen er utarbeidet av BS.