Hurdal kommune ligger på Øvre Romerike, i Viken fylke (tidligere Akershus).
Kommunen grenser i nord til Vestre Toten og Østre Toten, i øst til Eidsvoll, i sør til Nannestad og i vest til Gran kommune.
Kommunen ligger sentralt plassert ved Hurdalsjøen, ca 25 km fra hovedflyplassen Oslo lufthavn (Gardermoen) og ca 80 km fra Oslo sentrum. Men bussforbindelse fra Hurdal til Eidsvoll Verk stasjon, og videre med tog til Oslo tar det kun en time å pendle kollektivt.
Det er ca 850 arbeidsplasser i kommunen, og ca 430 personer pendler inn til arbeid i kommunen.
Kommunens areal er 285 km2 og folketallet er i underkant av 3000 innbyggere.
Her i kartportalen kan du se oversikt over kommunen og finne turkart tilhørende Hurdal.
På Statistisk sentralbyrå (SSB) kan du lese flere kommunefakta om Hurdal
Kilde: SSB
Historie
Hurdal ble tidlig bosatt, gravhauger fra bronsealderen er funnet på en holme i Hurdalsjøen. På 1600-tallet innvandret en rekke finnefamilier som slo seg ned i utkanten av bygda og mange stedsnavn vitner om den finske innvandringen.
Den første gården som ble ryddet var Gjøding, som i dag er Hurdal prestegård. Hurdal verk nord for Torget (bygdas sentrum) ble drevet som glassverk i perioden 1755 til 1895. Omkring år 1800 var det landets største glassverk med vel 300 arbeidere. Verket eies nå av Norsk Luthersk Misjonssamband og drives som folkehøyskole.
Den første kirken ble reist i Hurdal på 1200-tallet, mens Hurdal kirke ble oppført 1681-1687 med overbygg fra 1793, og den har mye verdifullt inventar. Kirken har sitt utseende fra en omfattende restaurering i 1955.
I Hurdal finnes flere nedlagte jerngruver, tidligere tilknyttet Eidsvold Værk jernverk.
På Garsjø nord i kommunen ligger Hurdal bygdetun, og der går den gamle kongeveien fra Oslo til Trondheim over Totenåsen. Nord i bygda ligger Rognlisaga, som er ei restaurert sirkelsag som er drevet av vasshjul. Vest for Brattlia ligger Knaisetra med flere godt bevarte seterhus.
Kilde: Store norske leksikon
Visjon, mål og satsningsområder
Visjon
«Samarbeid skaper utvikling og trivsel»
Overordnet strategisk mål
«Vi skaper et bærekraftig samfunn, som er karbonnøytralt eller bedre, har økonomisk vekst og tilfører innbyggere og besøkende økt livskvalitet.»
Hovedmål
«Hurdal kommune skal legge til grunn FNs bærekraftsmål i sitt arbeid, spesielt innenfor areal og samfunnsplanlegging, næringsutvikling og tjenesteproduksjon/-utvikling».
Satsningsområder
- Attraktivt lokalsamfunn
- Livsmestring, frivillighet og fellesskap
- Klima og miljø
Les mer om Hurdal sine mål og satsningsområdene i Kommuneplanens samfunnsdel
Se oversikt og les mer om kommunens planer
Næringslivet i Hurdal
Næringslivet i Hurdal kjennetegnes av et felles mål for vekst og utvikling i kommunen, også utover sin egen virksomhet. Kommunen og næringslivet samarbeider godt, og har i fellesskap realisert flere prosjekter de senere årene som har skapt arbeidsplasser og utvikling.
Hurdal har gjennom mange år vært et sted hvor ulike institusjoner har hatt virksomhet, og har således bygget opp verdifull kompetanse omkring drift, aktiviteter, og storhusholdning særlig rettet mot spesifikke målgrupper; blinde, svaksynte, funksjonshemmede, ungdommer o.a.
Hurdal som rekreasjonssted, og som en stor hyttekommune, ligger det et stort utviklingspotensial i. Hurdal har Akershus største alpinanlegg, samt næring tilknyttet turisme og konferansevirksomhet som kan bidra til å gi Hurdal økt næringsaktivitet og attraktivitet.
Her kan du lese mer om næringslivet i Hurdal
Designmal
Kommunens grafiske designprogram er knyttet til naturens farger og former. Årringer knytter oss til skogbruk, men kan også ses som ringvirkninger og sammenhenger. Alt henger sammen med alt - og en bærekraftig utvikling er fellesnevner for kommunen vår.
Hurdals kommunevåpen og navnetrekk utgjør logoen.

Retningslinjer for bruk
Logoen i sin helhet skal alltid brukes når det er nødvendig å vise at Hurdal kommune utøver myndighet eller forvalter ansvar. Dette gjelder både intern og ekstern informasjon. Eksempler kan være brosjyrer, annonser, plakater og kontordokumenter som inneholder bestemmelser som er vedtatt av Hurdal kommune, samt budsjettdokumenter, innkalling til møter og utlysing av ledige stillinger.
Designmanual
Hurdal kommune har en egen designmanual, for ansatte i Hurdal kommune og profesjonelle utøvere som lager trykksaker eller annet materiell i regi av kommunen. Her finner du alle grafiske elementer og en beskrivelse for hvordan de skal brukes.
Behov for informasjon fra manualen bestilles per mail : postmottak@hurdal.kommune.no
Publisert: 07.05.2021 12:00:00
Sist endret: 28.02.2022 09:46